Snížování energetické náročnosti obytného objektu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá výpočtem tepelné ztráty rodinného domu, možnými způsoby snižování této tepelné ztráty a důsledky nahrazení stávajícího zdroje tepla za plynový kon-denzační kotel nebo tepelné čerpadlo. V rešeršní části je seznámení s jednotlivými způsoby snižování tepelné ztráty a možnými hlavními zdroji tepla pro zvolený subjekt. V další části je popsán rodinný dům a je vypočítaná jeho tepelná ztráta dle normy ČSN EN 12831. Ná-sledně jsou navrženy opatření ke snížení této ztráty a jejich ekonomické zhodnocení. V po-slední části je stávající zdroj nahrazen za plynový kondenzační kotel a tepelné čerpadlo. Vzhledem k nízké ceně za 1 GJ tepla by se snižování tepelné ztráty bez dotačního programu „Nová Zelená Úsporám“ nejevilo zajímavě. Při výměně stávajícího zdroje za plynový kon-denzační kotel nebo tepelné čerpadlo je ale nutností.
This diploma thesis deals with the calculation of the heat loss of a family house, possible ways of reducing the heat loss and impacts of replacing an existing heating source with a gas condensing boiler or heat pump. The research is focused on the individual ways of reducing the heat loss and possible choices of heating sources for the chosen subject. In the next part, there is the house described and its heat loss is calculated according to ČSN EN 12831. Subsequently, arrangements are proposed to reduce the heat loss and return on investment is calculated. The last part is focused on replacing the existing heating source by a gas con-densing boiler and heat pump. Regarding to low price of 1 GJ of heat, reducing heat loss without the subsidy program “Nová Zelená Úsporám”, would not be interesting. However, if we replace an existing source with a gas condensing boiler or heat pump, then the reduction is a must.
Description
Citation
DRÁPAL, M. Snížování energetické náročnosti obytného objektu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Milčák (místopředseda) Ing. Aleš John (člen) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Hugo Šen (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. V rozpravě byly položeny tyto otázky: Jaký vliv má způsob financování na stěn a použitý iz. materiál. Jak vychází ekonomicky zateplení stropu. Kolika obytných objektů by se prezentované zateplení mohlo dotknout.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO