Aplikace pro podporu výuky barevných modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je tvorba webových aplikací, které na reálných příkladech ukážou možnosti práce s různými barevnými modely, také principy tvorby digitálních obrazů a možnosti zpracováni dat digitálního obrazu. Teoretická část věnovaná základním pojmem v teorii barev a základem rastrových obrázků. Praktická část je návrh čtyř aplikací a jejich tvorby. První z apletů ukazuje princip míchání barev v různých barevných modelech, druhý na praktickém příkladu ukazuje základ indexového reprezentace obrazu, třetí ukazuje metody překladu barevného obrazu na šedotónový a poslední aplet se používá k překladu šedotónového obrazu na barevné.
The aim of this bachelor thesis is to create Web applications that show the possibilities of working with different color models in real examples shows principles of digital images creation and the possibility of processing digital image data. Theoretical part devoted to the basic concept in color theory and the basis of raster images. The practical part is the design of four applications and their creation. The first of the applets shows the principle of mixing colors in different color models, the second on the example shows the basis of the index representation of the image, the third shows the methods of translating the color image to grayscale and the last applet is used to translate grayscale image to color image.
Description
Citation
KHALADZINSKI, K. Aplikace pro podporu výuky barevných modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Mašek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kříž (člen) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Předložená práce vykazuje závažné nedostatky po odborné i formální stránce. Lze konstatovat, že zadání práce nebylo splněno v požadované kvalitě. Z odevzdaných čtyř modelů specifikovaných v zadání je funkční pouze jeden, a to pouze částečně. Po formální i jazykové stránce pak lze konstatovat, že práce neodpovídá požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Komise tak dospěla k závěru, že práce není na dostatečné úrovni. Otázky oponenta bakalářské práce: U appletu "Míchání barev" dochází u barevných modelů Lab a YCbCr k nežádoucímu jevu, kdy ovlivňováním jednoho kanálu (u modelu Lab např. "Green-Red") dochází ke změnám i zbylých dvou kanálů ("Lightness" a "Blue-Yellow"). Vysvětlete, čím je toto chování způsobeno a jak byste tento problém vyřešil. – Student dokázal vysvětlit čím tento efekt vzniká, jeho řešení však nepředložil.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO