Rekonstrukce turbogenerátoru TG 5 v Elektrárně Opatovice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V diplomové práci je řešena rekonstrukce turbogenerátoru TG5 v Elektrárně Opatovice a jsou představeny možnosti technického řešení energetické centrály pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. V úvodní části jsou popsány rozdíly mezi protitlakovou a kondenzační odběrovou parní turbínou. V další části je krátce představena teplárna společnosti Elektrárny Opatovice a.s. společně s popisem stávající protitlakové turbíny TG5, která je na pokraji své životnosti a v následujících letech je zamýšlena její rekonstrukce. Pro stávající TG5 je provedena technicko-ekonomická analýza provozu, ze které jsou v závěru práce uvedeny případné přínosy nových technických řešení.
This thesis discusses the reconstruction of the turbogenerator TG5 of the Elektrárny Opatovice and introduces options of technical solutions for power central of combined heat and electricity production. First section describes the differences between back-pressure and condensing turbines. Next section briefly introduces the company Elektrárny Opatovice a.s. with the description of the current back-pressure turbine TG5, which is near end of it life cycle and is to be reconstructed in following years. Based on the technical-economic analysis of the operation of the current TG5, possible benefits of new technical solutions are proposed.
Description
Citation
RAK, V. Rekonstrukce turbogenerátoru TG 5 v Elektrárně Opatovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Stanislav Kubiš, CSc. (člen) Ing. Radovan Kundera (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Pavel Čáslava (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. V rozpravě byly položeny tyto otázky: Jak se zahrnovaly ucpávky. Kde byly měřeny veličiny DM. Jak jste převáděl hodnoty, korekce. Jak se měřil hmotnostní průtok. Jak probíhá měření clonou. Systém ucpávkové páry.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO