Využití vzácných olejů v kosmetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání vzácných olejů. V práci byly charakterizovány oleje z vybraných rostlin (mák, konopí, ostropestřec) z hlediska obsahu aktivních fenolických látek, složení mastných kyselin, antioxidační a antimikrobiální účinky. První část práce je literární rešerší na zadané téma, která obsahuje následující části: univerzální chemické složení rostlinných olejů, charakteristiky a účinků netradičních rostlinných olejů a způsobů jejich získávání ke kosmetickým účelům. Experimentální část je především zaměřena na základní analýzu vybraných složek olejů a na základě získaných výsledků návrh využití v kosmetice, konkrétně přípravu sprchového oleje. Na závěr je uveden přehled všech vlastností vybraných olejů, jejich praktické využití a zhodnocení z ohledu na jejich aplikace v kosmetice.
The purpose of this bachelor thesis was to research rare oils. The oils from selected plants (poppy, cannabis, thistle) is characterized by the content of active phenolic compounds, fatty acid composition, antioxidant and antimicrobial effects. First part of the thesis is a literary research on a given topic, which contains the following parts: the universal chemical composition of vegetable oils, the characteristics and effects of selected oils and the ways of their obtaining for cosmetic purposes. The experimental part is focused primarily on the basic analysis of selected oil components and the preparation of the shower oil based on the obtained results. In conclusion are presented an overview of all the properties of selected oils, their practical use and assessment of their application in cosmetics.
Description
Citation
PILIPENCO, A. Využití vzácných olejů v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Obruča: Nevadila u použitých dilučních testů vznikají olejová vrstva? doc. Diviš: Jak si vysvětlujete to, že vám vyšlo iodové číslo olejů výrazně nižší než uvádí literatura? dr. Mikulíková: Co znamená, že je olej těžký a mastný? Který z testovaných olejů by vám osobně pro kosmetické aplikace nejvíce vyhovoval? doc. Brázda: Jaké byly použity testy pro stanovení antimikrobiální aktivity a čím si myslíte že byla antimikrobiální aktivita způsobena?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO