Zařízení pro testování malých elektrických motorů a lineárních aktuátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Aktuální postup testování je příliš zdlouhavý a nepřesný, zároveň není měření některých vlastností motoru vůbec možné. Hlavním úkolem zařízení je zrychlení a zjednodušení procesu testování spolu s možností otestovat všechny vlastnosti motorů. Realizace zařízení začala definováním požadavků zákazníka, dalším krokem byla analýza daných požadavků a návrh zařízení. Následovala výroba a programovaní firmwaru spolu se softwarem. Výsledkem práce je funkční přístroj schopný automatického testování sedmi základních typů motorů, měření všech požadovaných funkcí spolu s novou možností měření počtu tiků enkodéru, periody FG signálu z řídící elektroniky BLDC motorů a napěťové úrovně těchto signálů. Dalšími rozšířeními jsou možnost uložení výsledků z uskutečněných testů pro možné budoucí využití a možnost vizualizace proudu motorem. Uživatel je tedy schopný otestovat velké množství motorů v kratším časovém úseku a zároveň se o testovaných motorech dozvědět mnohem více informací než doposud.
The actual methods for testing motors are slow and inaccurate with impossibility to measure certain properties. Main purpose of the device is to accelerate and ease the process of testing while enabling to test all the motor properties. Realisation of the device started by customer's definition of current problems. Next step was to analyse the problems and design a solution followed by implementation of the hardware, firmware and software. Outcome of this work is a functional device capable to automatically test seven main motors and to measure all the requested properties. The device is able to measure new properties such as the number of encoder ticks, the FG signal period and the voltage amplitude of these signals. Other extensions are saving the measured data for future use and for online signal view. Resulting in the user being capable of testing large number of motors in shorter amount of time while acquiring a lot more information about the tested motors.
Description
Citation
ČERVÍNEK, D. Zařízení pro testování malých elektrických motorů a lineárních aktuátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) Ing. Josef Ferda (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student v prezentaci DP představil řešené téma. Po ukončení prezentace a přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpovídal student na otázky zkušební komise. Dále se komise ptala na konkrétní otázky ohledně praktického využití práce. Komise hodnotila jeho DP jako velice zdařilou s praktickým výstupem použitelným při malosériové výrobě ss. motorů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO