Návrh chladícího okruhu pro odvod tepla z kondenzátoru parní turbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou vyvedení zbytkového nízkopotenciálního tepla z kondenzátoru parní turbíny a jeho mařením. V teoretické části práce jsou nejdříve popsány různé druhy provedení kondenzátorů. Dále jsou popsány varianty chladících okruhů a možnosti jejich využití. Ve výpočtové části jsou vybrány dvě často využívané varianty chladičů, a to mokrá věž s přirozeným tahem a suchá věž s nuceným tahem. U suchého chlazení jsou uvažovány dvě varianty chladícího média, a to voda a 50% směs vody a propylen glykolu. Na základě výpočtů jsou zvoleny pro obě varianty odpovídající čerpadla, respektive také ventilátor pro nucený tah a vypočítána vlastní spotřeba elektřiny. Součástí práce jsou i projekční výkresy pro obě vypočítané varianty.
This thesis deals with the problems of wounding of low potential transferred from steam turbine condenser. First, in the theoretical part variations of steam condenser design are described. Then there is a description of variations of cooling cycles and possibilities of their operation range. In second part of the thesis there are two common cooler options chosen. Those are wet cooling tower with natural draft and dry chiller with forced draft. Two types of cooling liquid are chosen to be used for dry cooling. These are water and the other one is 50 % mixture of water and propylene glycol. Based on the calculation results of both cooling cycle variations appropriate pumps are chosen, fan for forced convection respectively. Parts of the thesis are also projection drawings for both calculated variations.
Description
Citation
SUSNA, D. Návrh chladícího okruhu pro odvod tepla z kondenzátoru parní turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Kolat, DrSc. (člen) Ing. Mirko Hudeček, CSc. (člen) prof. Ing. František Hrdlička, CSc. (člen) Ing. Alojz Boko (člen) doc. Ing. Tomáš Dlouhý, CSc. (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen) prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. V rozpravě byly položeny tyto otázky: Problém zamrzání a přehřívání. Jaká je spotřeba vody u mokré chladící věže. Chemické vlastnosti propylenglykolu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO