Kinetická a kinematická analýza krokového cyklu pomocí VICON systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Optoelektronický systém Vicon lze využít k analýze lidské chůze. Toto měření výrazně napomáhá při diagnostice problémů s pohybovým aparátem. Tato práce se zabývá využitím tohoto systému pro měření kinematických a kinetických hodnot kloubů dolních končetin. Hlavním cílem bakalářské práce je porovnání výsledků zdravých pacientů a pacientů s diagnostikovanou dětskou mozkovou obrnou (DMO). Teoretická část se zabývá popisem krokového cyklu z oblasti kinematiky a kinetiky, a také popisem zařízení pro realizaci analýzy. Praktická část se zabývá automatickou detekcí hodnot, které pak byly v poslední části vyhodnoceny, srovnávány a diskutovány.
The Vicon optoelectronic system can be used to analyze human walking. This measurement greatly helps to diagnose problems with the motion apparatus. This work deals with the use of this system for the measurement of kinematic and kinetic values of joints for lower body model. The main aim of the bachelor thesis is to compare the results of healthy patients and patients with cerebral palsy. The theoretical part deals with the description of the gait cycle from kinematics and kinetics, and also description of the device for the analysis. In the practical part, automatic detection of values is proposed, which were evaluated, compared and discussed in the last part.
Description
Citation
HRDLIČKOVÁ, A. Kinetická a kinematická analýza krokového cyklu pomocí VICON systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (člen) MUDr. Tibor Stračina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kolářová položila otázku: Data jste získala nebo jste byla přítomna při měření? Co z vaší práce vyplývá pro laika? Měla skupiny subjektů nějaké charakteristické znaky? Při snímání šlo pouze o jeden snímač nebo mozaiku více senzorů? Dr. Vondra položil otázku: Měřila jste na tlakové podložce? Jak se přepočítávají data z měřících senzorů na momenty kloubů? Bylo by možné zpracovat data bez použití komerčního systému? Snímá podložka pohyb ve třech směrech? Data ze systému mají charakter časových průběhů? Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO