Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na antioxidační a biologicky aktivní látky přítomné v extraktech zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů a již v minulosti byl považován za léčivý nápoj. Řada látek obsažená v extraktech zeleného čaje vykazuje silné antioxidační účinky. V teoretické části se tato práce zabývá historií a výrobou čaje. Dále se zaměřuje na popis nejhojněji zastoupených antioxidačních a bioaktivních látek v čaji. V experimentální části byly vybrány tři vzorky zeleného čaje z obchodního řetězce, které byly dále analyzovány vybranými metodami UV-VIS spektrometrie a následně porovnány.
This bachelor thesis focuses on antioxidant and biological active compounds present in green tea extracts. Green tea is a rich source of antioxidants and it has been considered a medicinal beverage in the past. Series of compounds contained in green tea extracts exhibits strong antioxidant effects. The theoretical part of this thesis deals with the history and production process of tea. It also focuses on the description of the most abundant antioxidant and bioactive substances in tea. Three green tea samples from the retail chain were selected in the experimental section, which were further analysed by selected UV-VIS spectrometry methods and then compared.
Description
Citation
ŠEDÝ, M. Antioxidační aktivita extraktů zeleného čaje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse doc. Diviš: Na jakém základě jste vybíral vaše vzorky? Zmínil jste pojem mikrobiální oxidace čaje, můžete tento děj popsat? Uvádíte antioxidační aktivitu 4000 mg/l, můžete vysvětlit, co to znamená? dr. Mikulíková: V práci zmiňujete speciální typ čaje, můžete popsat, o jaký čaj se jedná? doc. Brázda: Ve které oblasti rostou nejkvalitnější čaje? Je možné čaj pěstovat i v našich podmínkách? doc. Kovalčík: V práci srovnáváte bílý a zelený čaj, který má lepší antioxidační vlastnosti? Byl u studeného a teplého louhování čaje pozorován rozdíl v uvolnění i jiných látek než jsou polyfenoly?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO