Monitoring vybraných kovů v komerčních biovínech
Monitoring of selected metals in comercial bio wines
Auteur
Advisor
Pořízka, JaromírReferee
Reichstädter, MarekGrade
BAltmetrics
Metadata
Afficher la notice complèteRésumé
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných kovů v komerčních biovínech. Cílem práce bylo porovnat prvkové složení biovín s víny, které pocházejí z ostatních agrotechnických produkčních systémů. Pro účely prvkové analýzy byla použita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Pomocí statistické metody analýzy rozptylu bylo posouzeno, zda naměřené koncentrace prvků vykazovaly statistické rozdíly mezi víny pocházejícími z bioprodukce a víny pocházejícími z ostatních produkčních systémů. Statisticky významné rozdíly vykazovaly celkem 3 z 20 analyzovaných prvků. Vliv produkčního systému révy vinné na prvkové složení vína byl pozorován jako statisticky významný u prvků zinek, nikl a mangan. This bachelor thesis is focused on monitoring of selected metals in commercial organic wines. The aim of this thesis was to compare element content of organically produced wines with wines originating from other agrotechnical production system. Optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES) was used for element analysis of wine. Statistical method analysis of variance has been used to assess whether the concentrations of the elements showed statistical differences between wines originating from organic production and wines originating from other production systems. Statistical differences were found in 3 of 20 analysed elements. Correlations between the element analysis and type of production system of grapevine were observed in content of the zinc, nickel and manganese.
Keywords
víno, ekologická produkce, fungicidy, těžké kovy, prvková analýza vína, ICP-OES, wine, organic production, fungicides, heavy metals, element analysis of wine, ICP-OESLanguage
čeština (Czech)Study brunch
BiotechnologieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)Date of defence
2018-06-15Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Testovaná biovína i ostatní vína pocházela ze stejné oblasti? doc. Diviš: Zmínila jste hladinu významnosti 90%, co to znamená? V jakých řádech při stanovení na ICP-OES jste se pohybovala a jaká je citlivost dané metody? dr. Mikulíková: Mangan byl méně zastoupen v biovínu než v ostatních vínech, je to způsobeno používanými hnojivy? Co vyjadřují hodnoty v tabulce z prvkové analýzy? doc. Brázda: Byly zaznamenány rozdíly v prvkovém složení vín z různých podoblastí? doc. Kovalčík: Ochranná známka biovín se vztahuje pouze k použitým hroznům, nebo i k samotnému procesu výroby vína?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaSource
BORTLOVÁ, A. Monitoring vybraných kovů v komerčních biovínech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.Collections
- 2018 [130]