Výroba dílců technologií mikrotváření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce pojednává o technologii bodového tváření, které je v dnešní době v rozmachu díky možnosti naprogramovat přesnou cestu jednoduchého nástroje a realizovat ji na moderních CNC strojích. Řeší síly v procesu, výslednou drsnost povrchu výtažků nebo jejich přesnost. Tato technologie se dělí na jednobodovou a dvoubodovou a využívá lepší tvářitelnosti materiálu při malém lokálním dotyku. Díky tomu má uplatnění v mnoha oborech jako je lékařství, či automobilový průmysl. Využívá se na výrobu prototypů a specifických součástí, na které by byly potřeba drahé formy.
This work deals with point incremental forming technology, which is now booming thanks to the possibility to program the exact path of a simple tool and to implement it on modern CNC machines. It solves the forces in the process, the roughness of the final surface of the products or their accuracy. This technology is divided into one-point and two-point forming and uses better material formability because of little local touch. Thanks to this, it is used in many fields such as medicine or the automotive industry. It is used to produce prototypes and specific components, which would be expensive.
Description
Citation
JANOUŠEK, J. Výroba dílců technologií mikrotváření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Marian Sigmund, Ph.D., IWE (člen) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své práce a zodpověděl dotazy oponenta i komise. Otázky: 1. Jak velké výtvarky lze touto technologií vyrábět? 2. Jaký je rozdíl mezi smykovým tlačením a kovotlačením? 3. Jaké nevýhody má tato technologie?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO