Stanovení dusičnanů v kořenové zelenině

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá studiem koncentrace dusičnanů v různých druzích kořenové zeleniny. Cílem je porovnání těchto koncentrací v zelenině běžné kvality oproti zelenině bio kvality. Teoretická část bakalářské práce se věnuje obecnému popisu kořenové zeleniny a dusičnanů a rovněž jejich vlivu na lidské zdraví a přírodu. V dalších kapitolách teoretická část rozebírá problematiku používání různých druhů hnojiv a také způsoby organického zemědělství. V poslední kapitole je popsána použitá analytická metoda. Měření v experimentální části je prováděno metodou iontové chromatografie. Naměřené koncentrace dusičnanů v obou typech zeleniny jsou porovnány a diskutovány. Výsledné hodnoty ukazují na vyšší koncentraci dusičnanů v zelenině bio-kvality.
The Bachelor thesis deals with the study of nitrates occuring in different species of root vegetables. The aim is to compare the amount of nitrates in common type of vegetables to bio vegetables. The theoretical part of the Bachelor thesis is devoted to root vegetable in general and also to nitrates and their influence to human health and nature. Fertilizers and organic agriculture are also mentioned. The last chapter focuses on the analytical method. The measurrement is carried out by the ion chromatography and the outcome of nitrate concentrations in both types of vegetables is compared and discussed. The results point out higher concentration of nitrates in bio-quality vegetables.
Description
Citation
FIALA, P. Stanovení dusičnanů v kořenové zelenině [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jak si vysvětlujete řádově vyšší obsah dusičnanů v bio zelenině ve srovnání s běžnou zeleninou? Jaké jsou rozdíly v hnojení bio zeleniny a běžné zeleniny? Byl měřen obsah dusičnanů v přírodních hnojivech? doc. Obruča: Myslíte si, že významný rozdíl v obsahu dusičnanu v české a zahraniční zelenině je obecný, nebo se může jednat pouze o rozdíl u testovaných kusů? doc. Brázda: Existuje norma pro maximální obsah dusičnanů v zelenině? doc. Kovalčík: Uvádíte i vlastní vzorky, můžete vysvětlit? Kde byly testované vzorky zakoupeny? Byly vzorky zeleniny pořízeny v jednou čase? Jaké jsou limity stanovení dusičnanů na HPLC, můžete porovnat s limity vámi využívané metody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO