Vývoj keramické skořepinové formy pro výrobu rozměrných Al odlitků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o volbě nejvhodnějšího složení keramické skořepinové formy pro hliníkové odlitky lité metodou přesného lití. Nejvhodnější složení keramických skořepin je zvoleno na základě výsledků provedených zkoušek a také z ekonomického hlediska. Dále se tato práce zabývá zhodnocením současných podmínek výroby keramických skořepin ve slévárně Alucast, s.r.o. a doporučením pro stabilizaci procesu výroby keramických skořepinových forem.
This diploma thesis deals with the choice of the most suitable composition of a ceramic shell mold for aluminum castings made by investment casting technology. The most suitable composition of the ceramic shells is chosen based on the results of the tests and from economic point of view. This thesis also deals with evaluation of the current conditions of the production of ceramic shells in Alucast, s.r.o and recommendations for stabilizing the process of manufacturing ceramic shell molds.
Description
Citation
HÝBAL, O. Vývoj keramické skořepinové formy pro výrobu rozměrných Al odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing.Radek Vondráček (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Bc. Ondřej Hýbal přednesl komisi výsledky své závěrečné práce na téma „Vývoj keramické skořepinové formy pro výrobu rozměrných Al odlitků“ a odpověděl na otázky oponenta. Komise studentovi položila k obhajobě práce následující dotazy: V práci píšete, že břečka obsahuje vlákna pro zvýšení pevnosti skořepin, z jakého materiálu tato vlákna jsou? Co znamená zkratka „SEM“, kterou máte v nadpisu? Jaký průměr Fordova pohárku byl použit? Přidává se do břečky zirkon nebo zirkonsilikát? Pokud se změní pH břečky, co se s ní stane? Může se stát, že dojde k interakci kovu a keramické skořepiny? Co se stane, když vám modifikační prvek začne reagovat se skořepinou? Jaký je rozdíl mezi viskozitou a hustotou břečky? Která metoda posypu je podle vás lepší, fluidní nebo sprchový? Pokud byste investoval ve slévárně, volil byste sprchový nebo fluidní posyp? Může být v některých okamžicích porézní keramika nevýhodou, a jakým zdrojem defektů to může být? Co je delaminace skořepiny? Myslíte si, že 4 obaly budou dostatečné při výrobě rozměrných odlitků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO