Výroba odlitků z elektrovodné mědi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je ověření vlivu podmínek metalurgického zpracování, použité slévárenské technologie a podmínek tuhnutí na elektrickou vodivost odlitků z čisté mědi. Experiment sleduje rozdíly mezi tavením za normálního tlaku a ve vakuu a mezi odlitkem opatřeným chladítkem, izolací a přirozeným prostředím formy.
The goal of this thesis is to verify influence of conditions of metallurgical treatment, used foundry technology and conditions of solidification on electrical conductivity of pure copper castings. The experiment part observe differenec between alloy melting under normal pressure and in a vacuum and betwwen casting provided with chill, insulation and natural enviroment of mould.
Description
Citation
JANSKÝ, V. Výroba odlitků z elektrovodné mědi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing.Radek Vondráček (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Bakalář Vojtěch Jánský přednesl komisi výsledky své závěrečné práce na téma „Výroba odlitků z elektrovodné mědi“ a odpověděl na otázky oponenta. Komise studentovi položila k obhajobě práce následující dotazy: Na jakém světelném mikroskopu jste prováděl pořizování snímků mikrostruktury? Hodnotil jste v práci velikost zrna? Co myslíte podílem vodivosti? Víte, jaký je vztah mezi elektrickou a tepelnou vodivostí mědi? Jak jste stanovoval obsah kyslíku v odlitcích? Víte, jakou metodou se odlévá elektrovodná měď, aby se eliminovaly bubliny v odlitcích? Myslíte, že by použitá směs mohla mít vliv na naplynění odlitků? Jaké množství zinku jste použili k dezoxidaci? Jakými dalšími prvky se dá ještě dezoxidovat elektrovodná měď? Jaký je vztah mezi rozpustností vodíku a kyslíku? Má na elektrickou vodivost větší vliv eutektikum nebo bubliny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO