Návrh rekuperačního ohříváku spaliny-vzduch

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na tepelně-hydraulický výpočet rekuperačního ohříváku spaliny-vzduch. Konstrukčně se jedná o výměník se svazkem trubek v plášti. Práce je rozdělena na dvě části. První část seznamuje s nejčastějšími typy výměníků a jejich využití. Zároveň ob- sahuje popis základních metod a rovnic pro návrh výměníků. Druhá část je výpočet ohříváku pomocí softwaru EES. Celý výpočet je zkontrolován v programu HTRI Xchanger Suite. Na konci práce jsou dva datasheety s navrženými parametry pro řešení této úlohy jak s hladkými trubkami ve svazku, tak i s žebrovanými. Koncepce výměníku je zvolena podle TEMA Standards.
The bachelor s thesis deals with thermal-hydraulic calculation of recuperative gas air he- ater. Type of heat exchanger is shell and tube. This thesis is divided to two parts. The first part apprises the most common types of heat exchangers and their use. It contains also description about basic methods and equations for heat exchanger designing. The second part is calculation of heater with software EES. Whole calculation is checked by software HTRI Xchanger Suite. At the end of this thesis are two datasheets, whitch contains designing solutions for heater with plain tubes and solution with fin tubes. Conception of heat exchanger is chosen by TEMA Standards.
Description
Citation
PROCHÁZKA, T. Návrh rekuperačního ohříváku spaliny-vzduch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout (člen) Ing. Jaroslav Pavlů, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Byly zodpovězeny otázky oponenta k závěrečné práci. Otázky členů komise: Proběhla optimalizace přepážek v ohříváku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO