Svařování sbíjecí hlavy důlního kombajnu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je popis konstrukce a činnosti sbíjecí hlavy důlního kombajnu, zpracování technologického postupu a návrhu úpravy technologie. Sbíjecí orgány jsou vyráběny svařováním, byla vybrána metoda MAG s ochrannou atmosférou tvořenou plynem CORGON 18 (18%CO2+Ar). Při navýšení pevnosti nožových držáků, z oceli 15 230.3 na 1600MPa a navaření na segment šroubovice z oceli S355j2+N, došlo k praskání těchto držáků za studena. Prověřením celého technologického postupu a provedením výpočtů, byla nalezena chyba. Teplota předehřevu byla příliš nízká, a proto byla zvýšena na výpočtových 270°C spolu s dohřevem po dobu 2 hodin na této teplotě. Součástí práce je i ukázka zkušebního svaru prasklého držáku.
The aim of this bachelor thesis is to describe the structure and purpose of the longwall shearer drum to descriebe the technological process and to design the technology. Shearer heads are made by welding, MAG method with a protective atmosphere of CORGON 18 (18% CO2 + Ar) was selected. Increasing the strength of the knife holders, made from steel 15 230.3 to 1600MPa and welding to the helical segment of S355J2 + N steel, these clamps cracked cold. An error has been detected by reviewing the entire process and performing calculations. The preheating temperature was too low and was therefore increased to 270 ° C along with the stay for 2 hours at this temperature. Part of the thesis is a sample of the test weld of the rupture holder.
Description
Citation
ADAM, K. Svařování sbíjecí hlavy důlního kombajnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Pajer (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Student seznámil komisi s prezentací své bakalářské práce a výsledky experimentu. Zodpověděl otázky uvedené v oponentním posudku. Otázky komise k DP: 1 - Jaký je typ trhliny na držáku? 2 - Jaké bylo provedené zušlechtění? 3 - Vysvětlete konstrukci držáku nožů. 4 - Diskutujte tepelné zpracování. 5 - Jak se určuje teplota interpas? 3 - 2 -
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO