Problematika zápustkového kování na bucharech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou zápustkového kování na bucharech, což je technologie využívaná především pro výrobu tvarově a výskově různorodých a členitých součástí s žebry a výstupky. Výkovky se zhotovují na několik úderů pomocí nástrojů zvaných zápustky. Při návrhu výkovku se vychází s výkresové dokumentace. Pro úspěšné vykování součásti je třeba správně zvolit kovací teplotu, dělicí rovinu, přídavky a tolerance. Buchary jsou stroje pracující rázem, využívají kinetickou energii na tváření materiálu. Je pro ně charakteristická dobrá stoupavost materiálu a zaplňování hlubších dutin ve směru rázu. Používá se několik druhů, jsou to například buchary padací nebo dvojčinné a další.
This bachelor thesis deals with issues of hammer die forging which is technology that is mainly used for the production of shaped and height-versatile and rugged forgings with ribs and protrusions. Forgings are made by several blows of the tools which are called dies. Design of forgings is based on drawing documentation. For successful production of the component it is important to choose right forging temperature, parting line, required additions and tolerances. Hammers are machines which work with hit energy, they use kinetic energy for forming the material. Their characteristic features are good climbing of the material and filling deeper chambers in direction of the hit. Several types of hammers are used, for example fall hammer or double acting hammer and more.
Description
Citation
ŽIŽKA, J. Problematika zápustkového kování na bucharech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Student seznámil zkušební komisi s obsahem své práce. Zodpověděl dotazy oponenta i komise. Otázky: 1. Odkud byla převzata vícezápustková dutina u bucharu? 2. Co znamená průměr D s indexem D? 3. Jaká je výhoda protiběžných bucharů oproti rázovým? 4. K čemu slouží můstek v zápustce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO