Základní chemické parametry plodů několika odrůd višní
Loading...
Date
Authors
ORCID
Advisor
Referee
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením základních chemických parametrů v plodech višní (Prunus cerasus). Testovány byly odrůdy Köröšská, Pandy 6039 a Šumadinka. Obsah celkové sušiny leží v rozmezí 13,32–15,22 %, obsah rozpustné sušiny činí 12,04 až 14,60 %, obsah popela 0,4 %, redukující cukry 4,9–6,9 %, celkový dusík 0,11–0,12 %, kyselina L-askorbová 343 až 456 mg/kg, titrační kyselost 15,1–21,8 g kyseliny jablečné/kg, formolové číslo 268–373 ml 0,1 M NaOH/kg, anthokyany 308 až 1104 mg kyanidin-3-gukosidu/kg a fenolické látky 1,05–3,99 g kyseliny gallové/kg. Všechny údaje jsou vztaženy na hmotnost čerstvých plodů.
This bachelor thesis deals with determination of basic chemical parameters in sour cherry (Prunus cerasus). Three different cultivars Köröšská, Pandy 6039 and Šumadinka were examined. The content of total solids varied from 13,32 to 15,22 %, soluble solid content amounted for 12,04–14,60 %, ash 0,4 %, reducing sugars 4,9–6,9 %, nitrogenous substances 0,11–0,12 %, L-ascorbic acid 343–456 mg/kg. Titratable acidity ranged from 15,1 to 21,8 g malic acid equivalent/kg, formol number 268–373 ml of 0,1 NaOH/kg. Total anthocyanins varied from 308 to 1104 mg cyanidin 3-glucoside equivalent/kg and total phenolics ranged from 1,05 to 3,99 g gallic acid equivalent/kg. All data are applied to fresh fruit weight.
This bachelor thesis deals with determination of basic chemical parameters in sour cherry (Prunus cerasus). Three different cultivars Köröšská, Pandy 6039 and Šumadinka were examined. The content of total solids varied from 13,32 to 15,22 %, soluble solid content amounted for 12,04–14,60 %, ash 0,4 %, reducing sugars 4,9–6,9 %, nitrogenous substances 0,11–0,12 %, L-ascorbic acid 343–456 mg/kg. Titratable acidity ranged from 15,1 to 21,8 g malic acid equivalent/kg, formol number 268–373 ml of 0,1 NaOH/kg. Total anthocyanins varied from 308 to 1104 mg cyanidin 3-glucoside equivalent/kg and total phenolics ranged from 1,05 to 3,99 g gallic acid equivalent/kg. All data are applied to fresh fruit weight.
Description
Keywords
Višně, celková sušina, rozpustná sušina, popel, redukující cukry, dusíkaté látky, kyselina L-askorbová, titrační kyselost, formolové číslo, antokyany, fenolické látky, Sour cherry, total solids, soluble solids, ash, reducing sugars, nitrogenous substances, L-ascorbic acid, titratable acidity, formol number, anthocyanins, phenolic substances
Citation
KOMÁREK, Š. Základní chemické parametry plodů několika odrůd višní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda)
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda)
doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen)
RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)
doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce.
2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.
3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři.
Diskuse
prof. Márová: Dvě vámi testované odrůdy byly maďarské a jedna srbská, pocházely tedy z jižnějších zemí, je u nás dostatečně vhodné klima pro dozrávání višní? Můžete uvést jaký je anglický název odrůdy Šumadinka?
doc. Brázda: Kolik višní jste měl k dispozici a kolikrát byla jednotlivá měření opakována? Stanovoval jste plody mražené, měl jste možnost ochutnat i čerstvé plody?
doc. Kovalčík: Jaký vliv mají stanovované fenolické látky na člověka? Souvisí barva plodů s obsahem fenolických látek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení