Stárnutí a možnosti jeho odstranění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá aktuální studii problematiky stárnutí. Popsány jsou příčiny vzniku, způsobené intersticiálními atomy dusíku a uhlíku, a následné dopady na vlastnosti materiálu. Dále jsou naznačeny možnosti eliminace tohoto procesu, a to buď tepelným zpracováním pomocí zotavení a rekrystalizačního žíhání, navázáním dusíku na prvky s vyšší afinitou, nebo převálcováním s jednoprocentní plastickou deformací. Tyto varianty jsou následně doplněny o zhodnocení a konkrétní příklady uplatnění v praxi.
Thesis elaborates on current study of aging issues and describes its development caused by interstitial nitrogen and carbon atoms. It also points out how properties of materials are influenced. There are several removal options. The first one is heat treatment consisting of recovery and recrystallization annealing, the second one is binding of nitrogen atoms to chemical elements with higher affinity and third one is rolling with realization of small plastic deformation. Overall assessment and practical examples are also added.
Description
Citation
KOLENA, R. Stárnutí a možnosti jeho odstranění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Stanislav Rusz, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Převálcování je potřebné definovat ve vztahu napjatosti k materiálu. 2. Z jakého důvodu ohříváme materiál při kování na 1000 stupňů? 3. Jací činitelé působí na stárnutí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO