3D rekonstrukce scény pomocí Cliffordových algeber

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce má za cíl seznámit čtenáře se stále ještě relativně novou a neznámou oblastí matematiky, s geometrickou algebrou. Nejdříve jsou uvedeny základní definice a poté jsou studovány vlastnosti obecné geometrické algebry. Další velká část textu se věnuje Konformní geometrické algebře, která je v současnosti jedna z nejvíce zkoumaných a aplikovaných geometrických algeber. Jsou popsány její algebraické a geometrické vlastnosti, konkrétně schopnost reprezentovat určité geometrické objekty jako vektory. Taktéž umožňuje počítat jejich průniky a konformní transformace. Další část textu je zaměřena na aplikace Konformní geometrické algebry, nejdříve k popisu kinematiky robotické ruky a poté v binokulárním viděni.
This master thesis has as its goal to introduce to reader still quite new and unknown part of mathematics, the geometric algebra. First the basic definitions are presented and then the properties of general geometric algebra are studied. Large part of the text is dedicated to the Conformal geometric algebra which is currently one of the most frequently studied and applied geometric algebra. Its algebraic and geometric properties are described, particularly its ability do represent certain geometric object as vectors. We are also allowed to compute their intersections and conformal transformations. Next part of the text is devoted to applications of Conformal geometric algebra. First in description of a kinematics of a robotic arm and then in binocular vision.
Description
Citation
HRUBÝ, J. 3D rekonstrukce scény pomocí Cliffordových algeber [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Chvalina, DrSc. (předseda) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Luděk Nechvátal, Ph.D. (člen) prof. Vladimir Protasov, L'Aquila University (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
student prezentoval výsledky své práce a následně zodpověděl dotaz oponenta
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO