Charakterizace vlastností fotovoltaického systému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je informovat nejprve o fotovoltaice všeobecne, dále práce informuje o fotovoltaických panelech a celých elektrárnách. V práci je zahrnut i postup jak FVE realizovat v souladu s legislativou.V Další cásti je samotný hrubý návrh fotovoltaické elektrárny do výkonu 30kWp, která se dá umístit na rodinny dum, výpocet a kalkulace investic a návratnosti techto investic v závislosti na case. Návrh je proveden ve dvou samostatných návrhových programech FRONIUS SOLAR a SUNNY DESIGN,jejich výstupy jsou porovnány. V praktické cásti této práce spolupracuji s firmou SOLARTEC s.r.o na merení hodnot z experimentálního fotovoltaického systému a na vypracování metodiky stanovení reálných vlastností solárních systému v provozu z namerených dat následne ukládaných do databáze. Tyto data dále vyhodnocuji a porovnávám pri podobných provozních podmínkách. Tyto data nám ukazují napr. prubeh výroby elektrické energie behem charakteristických dnu v závislosti na dopadající intenzite zárení, teploty clánku ,úhlu dopadajícího zárení atd. Mužeme porovnat, jak vypadá ideální den z hlediska výroby fotovoltaické elektrárny, s ostatními dny. Dále jsou v práci uvedeny histogramy výkonu panelu behem chrakteristických dnu a za celou dobu zkoumání.
The aim of this work is informed first about photovoltaics universally, works to inform the photovoltaic panels and complete plants. The work also includes instructions on how to implement PVP in accordance with law. Another part is the rough draft of the photovoltaic power 30 kWp, which can be placed on the house, computation and calculation of investment and them profitable investments to time. Design is made in two separate forms of the Fronius Solar and Sunny Design, their outputs are compared. The practical part of this work cooperates with the company SOLARTEC Ltd. for experimental measurements of the photovoltaic system and develop a methodology for setting the properties of real solar systems in operation from the measured data then stored in a database. These data further evaluate and compare the similar operating conditions. This data will show as the course of production of electricity during the typical day in percentage terms, depending on the incident irradiance, cell temperature, angle of incident radiation, etc. We can compare what it looks like an ideal day in terms of production of photovoltaic power, with the other days. Further are in work mentioned histograms achievement panel behind classical day and behind all - time investigation.
Description
Citation
POKORNÝ, M. Charakterizace vlastností fotovoltaického systému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Vondrák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jaké jsou bezpečnostní opatření FV elektráren proti úrazu el. proudem? Jakým způsobem jste počítal efektivnost investice do fotovoltaiky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO