Simulace hluku vyzařovaného jednostupňovou převodovkou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Úroveň hluku a vibrací převodovek je dnes jedním z důležitých parametrů pro zákazníky. Tato práce se zabývá výpočtovým modelováním akustického chování a přínosem modelování na návrh zařízení pomocí metody konečných prvků. Analýzy jsou provedeny na třech výpočtových modelech, kde dva z těchto modelů jsou ověřeny pomocí měření. Akustické simulace jsou provedeny v programu FFT ACTRAN.
The level of noise and vibration of gearboxes is one of the most important parameters for today´s customers. This thesis deals with mathematical acoustic behavior modelling and its contribution to the gearbox design using finite element method. The process is presented at three computations models. Two of those were validated with experimental measurement. Acoustic analysis were performed with software FFT ACTRAN.
Description
Citation
MOTL, D. Simulace hluku vyzařovaného jednostupňovou převodovkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika a biomechanika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Laš, CSc. (předseda) prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Zapoměl, DrSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloš Vlk, CSc. (člen) Ing. David Zalaba (člen) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji závěrečnou práci. Poté byly předneseny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Následně byly pokládány další otázky vztahující se k diplomové práci: Prováděl jste některý z experimentů? Co je míněno analýzami trvajícími deset sekund se snížením otáček z pěti tisíc na nulu? Simuluje toto nějaký reálný stav? Kontroloval jste pokles vlastní frekvence s plynulým poklesem otáček? Nemohlo se stát, že se nestihla plně vybudit rezonance? Nemohla se tím snížit vyhodnocená hladinu hluku? Co je simulace? Co je podstata numerické analýzy? Co je to poddajný model? Souvisí hlučnost s vůlemi v převodovce? Je zde podstatná problematika deterministického chaosu, který souvisí s nepřesnostmi? Co je to verifikace a validace? Na závěr bylo vystoupení hodnoceno jako dostatečné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO