Návrh nerezonančního držáku vzorku pro obecné použití v terahertzové elektronové spinové resonanční spektroskopii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je navrhnout konstrukční řešení držáků vzorků pro vysokofrekvenční elektron paramagnetickou resonanci. Předmětem návrhu je vytvořit jednoduchý zamykací systém pro spojování mikrovlnného vlnovodu a držáku vzorku. Dále navrhnout systém s řešením držáku pro více vzorků. Toto unikátní provedení držáku povede k několikanásobné úspoře celkového času měření vzorků. Poslední návrh spočívá v optimalizaci držáku vzorku s možností naklápění osy, kterou lze díky přímému napojení na piezoelektrický rotátor pootáčet s přesností na miliradiány. Oba typy držáku vzorku jsou navrženy s ohledem na automatizaci měření.
The aim of this diploma thesis is to design dedicated sample holders for a high-frequency electron paramagnetic resonance spectroscopy. The main task deals with the development of a user-friendly and fast locking system for connection between microwave waveguide and a sample holder. Two types of sample holders are designed one for loading multiple samples and one for single crystal rotation. Thanks to loading up to 6 samples the overall measurement time is estimated to be reduced more than twice. In the case of the single crystal rotator based on the precise piezoelectric rotator with resistive encoder a milliradian, precision is provided. Both sample holders are designed in such a way that the full automatization can be applied in the measurement.
Description
Citation
MARTÍNEK, T. Návrh nerezonančního držáku vzorku pro obecné použití v terahertzové elektronové spinové resonanční spektroskopii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Výroba automobilových světel a technických svítidel
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jozef Kaiser, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Lysa (člen) Ing. Jaroslav Schwarz (člen) RNDr. Marek Olivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-22
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Desribe the Helmholtz coil construction, working principles and the role in EPR signal measurements 2. Resonant cavity, types, contruction, principal parameters V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaká je v této metodě konkurence vůči elektronové mikroskopii? 2. Jakým způsobem je kvantifikováno tlumení? 3 Nakreslete frekvenční charakterisitiku rezonátoru. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO