Studium povlakovací technologie HIPIMS pro řezné nástroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je uvedení do problematiky metody PVD se zaměřením na metodu HIPIMS a jejím srovnání s konvenčním DC magnetronovým napařováním. Součástí experimentální části práce je zkoumání mechanických a životnostních vlastností stopkových vrtáků s povlakem AlTiN naneseným pomocí technologie HiPIMS. Účelem je charakterizování těchto vlastností a jejich následným porovnáním s vlastnostmi obdrženými u povlaků vytvořených klasickými metodami PVD.
The aim of this work is an introduction to the method PVD focusing on method HIPIMS and its comparison with conventional DC Magnetron Sputtering. Part of the experimental part is an exploration of the mechanical and lifespan characteristics of the stalk drills with coating AlTiN applied by HiPIMS technology. The objective is to characterize these properties and to compare them to the characteristics obtained by classic coating PVD methods.
Description
Citation
HAVLÍKOVÁ, H. Studium povlakovací technologie HIPIMS pro řezné nástroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Aleš Polzer, Ph.D. (člen) Ing. Karel Osička, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-22
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Charakterizujte formy opotřebení. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Definujte mechanismy opotřebení nástroje? 2. Který typ opotřebení se vyskytuje ve Vaší práci a co je způsobovalo? 3. Jakým mechanismem vzniká výmol na čele? 4. Vysvětlete rozdíl mezi napařováním a naprašováním. 5. Vysvětlete princip zjišťování prvků v elektronové mikroskopii. 6. Povlakují se vrtáky po každém přebroušení? 7. Jakým způsobem je na vrtáku definován úhel na čele a na hřbetě? Jakým způsobem přeostřujeme vrták? 8. Měnil by se úhel čela u vrtáku od osy směrem k obvodu? Na obvodu má negativní nebo pozitivní hodnotu? 9. Co znamená R u statistického vyhodnocení? 10. Jaká byla sada Vašich vrtáků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO