Load State of an Aircraft with an Elastic Wing

Abstract
V této práci je navržena metoda výpočtu zatížení letadla s netuhým křídlem, založená na spojení panelové metody prvního řádu dle Katz and Plotkin, Low-Speed Aerodynamics, 2001 s metodou stukturální analýzy dle Píštěk et al., Pevnost a životnost letadel I, 1988 a Lebofsky,Numerically Generated Tangent Stiffness Matrices for Geometrically Non-Linear Struc- tures, 2013. Panelová metoda poskytuje přasná data pro výpočet zatížení křídla od vzdušných sil za předpokladu že lze dané proudění aproximovat po- mocí potenciálního proudění, Narozdíl metod založených na interakci s CFD metodami lze navrženou metodu používat i na bežném počítači.
This thesis proposes a methodology, how to calculate the load state of an aircraft with an elastic wing by first-order panel panel method according to Katz and Plotkin, Low-Speed Aerodynamics, 2001 coupled to a struc- tural analysis method according to Píštěk et al., Pevnost a životnost letadel I, 1988 and Lebofsky,Numerically Generated Tangent Stiffness Matrices for Geometrically Non-Linear Structures, 2013. For a flow, which is similar to a potential flow, panel methods can provide an accurate information about all characteristics required for a calculation of aerodynamic load. Unlike the CFD based methods, this method can be used on an average personal computer.
Description
Citation
SCHOŘ, P. Load State of an Aircraft with an Elastic Wing [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Pochylý, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Svatomír Slavík, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-22
Defence
DDP má mezioborový charakter. Disertant formuloval nový matematický model k posouzení změny zatížení vlivem velkých deformací křídla. Práce obsahuje nové poznatky z oboru silně deformovaných vztlakových ploch. DDP bude podkladem pro další výzkum v této důležité oblasti. Komise navrhuje opravit teze DDP. Dle připomínek oponentů a komise. Dále komise doporučuje sjednotit českou a anglickou terminologii.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO