Analýza paralelního provozu uzlových oblastí 110 kV TR Krasíkov a TR Neznášov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V současné době je distribuční síť 110 kV ČEZd – Východ, uzlová oblast rozvodny Neznášov a rozvodny Krasíkov, provozována samostatně. Na každou oblast připadají v definovaném zapojení dva napájecí transformátory 400/110 kV. V případě výpadku transformátoru T401 nebo T402 v rozvodně Neznášov v definovaném výpočtovém zapojení, není splněno kritérium N-1 o 20 procent jmenovitého výkonu transformátoru. Tento problém je řešitelný pomocí paralelního provozu uzlové oblasti rozvodny Neznášov a rozvodny Krasíkov. Hlavní a praktickou úlohou této práce je sloučit provozované můstkové zapojení v oddělených oblastech do paralelního provozu uzlových oblastí (napájecích transformátorů 400/110 kV). Pomocí výpočetního programu jsou provedeny výpočty ustáleného chodu a zkratových poměrů v distribuční síti 110 kV pro samostatný a paralelní provoz uzlových oblastí. U výpočtu ustáleného chodu jsou vyhodnocovány a kontrolovány napěťové poměry v rozvodnách 110 kV, zatížení transformátorů (400/110 kV a 110/vn) a poměry na vedeních. Vypočtené zkratové poměry jsou kontrolovány se zkratovou odolností rozvoden. Na závěr jsou porovnané výhody a nevýhody samostatného a paralelního provozu uzlových oblastí. Jestliže je to potřebné, jsou navržena technická opatření pro zavedení paralelního provozu uzlových oblastí Neznášov a uzlové oblasti Krasíkov.
Currently, the nodal areas of Neznášov substation and Krasíkov substation, which belong to ČEZd distribution network 110 kV – East, are operand as separate units. In the defined setting, each nodal area comprises of two 400/110 kV transformers. In the case of failure of the transformer T401 or T402, the criterion N-1 for twenty percent of the rated output is not met. Such problem can be solved by parallel operation of nodal areas of Neznášov substation and Krasíkov substation. The principal as well as practical aim of this thesis is to interconnect the bridge operated connection in separated areas into parallel/loop operation of nodal areas (supplied by 400/110 kV transformers). Computing software is used to calculate the steady state and short-circuit conditions in the distribution network 110 kV for separate and parallel operation of mentioned nodal areas. Power flow analysis is aimed at assessment and evaluation of voltage conditions, transformers loading (400/110 kV and 110/vn) as well as 110 kV lines loading. Obtained short-circuit indices is used to examine short-circuit, withstand capability of the 110 kV substation. Finally, benefits as well as drawbacks of the separate and parallel operation are compared and evaluated. If necessary, the technical arrangements are proposed/designed in order to allow parallel operation of nodal areas Neznášov substation and Krasíkov substation.
Description
Citation
KOSTKAN, P. Analýza paralelního provozu uzlových oblastí 110 kV TR Krasíkov a TR Neznášov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-08-29
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma Analýza paralelního provozu uzlových oblastí 110 kV TR Krasíkov a TR Neznášov. Se svým posudkem a posudkem oponenta seznámil komisi vedoucí práce Dr. Ptáček. Student reagoval a odpověděl na dotazy a připomínky oponenta k práci s výhradami. Na doplňující dotazy doc. Drápely student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO