Řízení velikosti napětí v NN síti pomocí distribučních a linkových transformátorů na základě distribuovaného měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá řízením velikosti napětí v sítích NN s ohledem na nárůst distribuované výroby zejména pak obnovitelných zdrojů energie. Obsahuje rešerši o stávajícím stavu sítí nízkého napětí. Následuje návrh řešení nově vzniklého stavu spočívající v nasazení OLTC distribučního transformátoru a v případě složitější topologie nasazení sériového transformátoru napětí, které budou součástí konceptu Smart Grid. V této práci je rozebrána také problematika měření a přenosu dat. Jako druhá část je popis vybraných řídících strategií a jejich simulace. Pro potřebu simulací je zde popsán návrh modelů jednotlivých prvků soustavy v prostředí PSCAD. Z těchto prvků byla sestavena testovací síť a na ní byly odzkoušeny jednotlivé scénáře simulací.
This diploma thesis discusses two major topics. The first one is the control size of the voltage in LV networks in regard to the increase in distributed generation concered to renewable energy sources. The study contains a review focused on the current state of low voltagegrid followed by a proposal for the solution of the oncoming state. The solution is identified as a deploying OLTC distribution transformer. In the case of more complex topology is deployed a series voltage transformer. Both methods are part of the Smart Grid. The thesis also analyzes the issue of the data measurement and data transmission. The second part of the thesis consists of the description of selected control strategies and their simulations. The design of individual system elements in the PSCAD is described. From these elements, a test network was constructed and tested the individual simulation scenarios.
Description
Citation
HÁLA, T. Řízení velikosti napětí v NN síti pomocí distribučních a linkových transformátorů na základě distribuovaného měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-08-29
Defence
Student seznámil komisi se svojí diplomovou prací na téma Řízení velikosti napětí v NN síti pomocí distribučních a linkových transformátorů na základě distribuovaného měření. S posudky seznámil komisi vedoucí práce doc. Drápela. Student odpověděl na dotazy oponenta a jeho připomínky k práci. Dr. Ptáček a doc. Drápela měli doplňující dotaz k topologii sítě, na který student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO