Modelování a simulace příjímače komunikačního systému pro bezpilotní letadla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se vÄ›nuje oblasti ÄŤĂ­slicovĂ©ho zpracovánĂ­ rádiovĂ©ho signálu, konkrĂ©tnÄ› modelovánĂ­ vlastnostĂ­ satelitnĂ­ho spoje na bezpilotnĂ­m letadle, jedná se o povelovĂ˝/řídĂ­cĂ­ komunikaÄŤnĂ­ spoj pĹ™edávajĂ­cĂ­ informace bezpilotnĂ­mu letounu – dopĹ™ednĂ˝ informaÄŤnĂ­ kanál. CĂ­lem práce je vytvoĹ™enĂ­ simulátoru v prostĹ™edĂ­ Matlab. Simulátor obsahuje model vysĂ­laÄŤe, rádiovĂ©ho kanálu a pĹ™ijĂ­maÄŤe. Je pouĹľita ÄŤtyĹ™stavová CPM modulace s částeÄŤnou odezvou a filtrovanĂ˝m tvarem symbolĹŻ. RádiovĂ˝ kanál do pĹ™ijatĂ©ho signálu zavádĂ­ šum, frekvenÄŤnĂ­ DopplerĹŻv posun a ÄŤasovĂ© zpoĹľdÄ›nĂ­. NáslednÄ› v akviziÄŤnĂ­ jednotce jsou DopplerĹŻv posun a ÄŤasovĂ© zpoĹľdÄ›nĂ­ detekovány a kompenzovány. V závÄ›ru prácejsou prezentován vĂ˝sledky simulace pĹ™edstavenĂ©ho modelu formou grafĹŻ đť¸s/đť‘0.
This diploma thesis deals with the simulation of the radio communication system for satellite control of unmanned aircraft, namely the command and control communication link – the forward link. The aim of the thesis is to create a simulator in the Matlab environment. The simulator includes a model of the transmitter, radio channel and receiver. Four-state CPM modulation with partial response and filtered symbol shape is used. The radio channel performs noise, frequency Doppler shift and time delay to the received signal. Subsequently, in the Acquisition Unit, the Doppler shift and time delay are detected and compensated. At the end of the thesis, the simulation results of the presented model are presented in the form of graphs đť¸s/đť‘0.
Description
Citation
HOFEREK, J. Modelování a simulace příjímače komunikačního systému pro bezpilotní letadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (člen) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Blumenstein, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-08-30
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. 1. (oponent) Jak lze vylepšit akviziční jednotku a jaká by mohla být dosažitelná chybovost demodulace? Student navrhuje zavést do systému kontrolní součet ověřující integritu přijaté informace. Dosažitelná chybovost by se poté mohla přiblížit hodnotám, prezentovaným jako ideální akvizice. 2. Jak simulujete chybovost v kanálu? Student uvádí, že do kanálu je zaveden šum pomocí bloku AWGN, který sám navrhnul. Vysvětluje metody analýzy chybovosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO