Hodnocení zkušebního úseku s podpražcovými podložkami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Podpražcové podložky jsou pružné podložky umístěné na ložné ploše železničního pražce. Jejich hlavním přínosem je zmenšení namáhání pražcového podloží, zvýšení stability geometrických parametrů koleje, výsledné prodloužení životnosti koleje a snížení nákladů na údržbu. V České republice máme tři zkušební úseky, ve kterých jsou podpražcové podložky použity. Je v nich provozně ověřován jejich vliv. Bakalářská práce je zaměřena na zpracování a vyhodnocení vlivu podpražcových podložek ve zkušebním úseku v žst. Ústí nad Orlicí. V rámci zpracování bakalářské práce bylo provedeno několik měření výškové polohy koleje ve zkušebním úseku v letech 2016 a 2017, která byla zpracována a porovnána s měřeními z roku 2015. Do vyhodnocení vlivu podpražcových podložek je zahrnuto i zpracování a vyhodnocení signálů z talířových snímačů, které slouží k měření tlaku v podloží od projíždějících souprav.
Under sleeper pads (USP) are elastic pads on underneath surface of the sleeper. Their main advantage is reducing of stress in track bed, slowing down a deterioration of track quality, life extension of railway track and reducing life cycle cost. There are three trial track sections in the Czech Republic in which are USP used. The influence of the USP is continuously monitored. The bachelor thesis is focused on the Ústí nad Orlicí trial track section. This thesis describes measurements of the track level by the precise levelling method and measurements of the stress in track bed carried out in the 2016 and 2017 and their evaluation and comparison with previous measurements in the 2015.
Description
Citation
MURÍNOVÁ, K. Hodnocení zkušebního úseku s podpražcovými podložkami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO