Forenzní analýza malware

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce popisuje metody a postupy používané při forenzní analýze malware, včetně metod statické i dynamické analýzy malware. S využitím popisovaných metod je poté navrhnut nástroj určený k užívání bezpečnostními týmy CSIRT, jež vyšetřovateli bezpečnostního incidentu umožní rychle analyzovat a rozhodnout roli vzorku malware s nímž se setká při šetření bezpečnostního incidentu. Tento nástroj je v rámci práce podrobně popsán v odborném technickém návrhu založeném na specifických požadavcích bezpečnostních týmů CSIRT specifikovaných taktéž v obsahu práce. Na základě tohoto návrhu je implementován nástroj ForensIRT, jež je následně otestován analýzou vzorku malware Cridex. Konečně výsledky této analýzy jsou porovnány s výsledky ostatních srovnatelných nástrojů určených k forenzní analýze malware.
This master's thesis describes methodologies used in malware forensic analysis including methods used in static and dynamic analysis. Based on those methods a tool intended to be used by Computer Security Incident Response Teams (CSIRT) is designed to allow fast analysis and decisions regarding malware samples in security incident investigations. The design of this tool is thorougly described in the work along with the tool's requirements on which the tool design is based on. Based on the design a ForensIRT tool is implemented and then used to analyze a malware sample Cridex to demonstrate its capabilities. Finally the analysis results are compared to those of other comparable available malware forensics tools.
Description
Citation
KRÁL, B. Forenzní analýza malware [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Analýza vzorku probíhá na předem připraveném OS po dobu pár desítek sekund až minut. Setkal jste se s Malaware, který se aktivuje v nějakou speciální dobu, aby bylo ztížena jeho analýza a odhalení? Např. aktivuje se pouze 23:35, kdy se nepředpokládá jeho testování. Dá se těmto situacím nějak předcházet?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO