Language for High-Level Description of User Interface Requirements

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou návrhu vysokoúrovňového jazyka pro popis grafického uživatelského rozhraní. Teoretická část rozebírá současné technologie uživatelských rozhraní zejména pro stanovení požadavků na nový jazyk. Z těchto poznatků násladně jsou shrnuty zásadní požadavky, které se nutně musí zakomponovat při návrhu samotného jazyka. Jsou zde zmíněny i požadavky z pohledu osob se specifickými vzdělávacími potřebami dle tzv. návrhových principů \textit{počítačové terapie}. Následně práce dle analyzovaných požadavků navrhuje jazyk pro vysokoúrovňový popis uživatelského rozraní. Součástí návrhu jazyka je také popis algoritmu pro kompozici jednotlivých komponent definovaných v jazyce do výsledného uživatelského prostředí. Navržený jazyk je implementován v programovacím jazyce C\#. Implementace je demonstrována na reprezentativních příkladech. Nakonec se práce věnuje dalším možným rozšířením jazyka.
This master's thesis investigates new high-level language for description of graphical user interface. The theoretical part of this thesis studies the UI technologies and software methodologies from a side of general requirements on new language. From that, we derive general requirements specifying what it is meant to be a functional part of an UI. We also list requirements for special educational needs according to known \textit{computer therapy design principles}. According to analyzed requirements is proposed a design of new language, including an algorithm of composition of UI components for further implementation of the language. Designed language is implemented in C\# programming language and is demonstrated on a representative example. We conclude this work with outlining further extensions of the proposed language.
Description
Citation
RAŠOVSKÝ, M. Language for High-Level Description of User Interface Requirements [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Luděk Matyska (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Popište možnosti přístupu k problému, kdy danému abstraktnímu popisu odpovídá (se stejným výsledným ohodnocením jednotlivých charakteristik) více možných prvků GUI případně prvek žádný.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO