Alias analýza v překladači jazyka C

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa venuje problematike alias analýzy a možnostiam jej vylepšenia v LLVM frameworku. Cieľom tejto práce je zlepšiť jej presnosť, čoho bolo dosiahnuté rozšírením implementácie Andersenovho algoritmu o citlivosť na položky štruktúr. Vysvetlené sú pojmy súvisiace s alias analýzou a je popísaný princíp algoritmov alias analýzy. Predstavený je koncept LLVM frameworku, popísané sú aktuálne implementované algoritmy alias analýzy. Porovnanie týchto algoritmov bolo vykonané z pohľadu ich princípu fungovania, vlastností a obmedzení. Implementácia citlivosti na položky štruktúr bola vyskúšaná na sade programov, ktorými sa testujú prekladače. Bol preskúmaný jej vplyv na rýchlosť prekladu programov a ich výkonnosť. Získané výsledky preukazujú zvýšenie presnosti alias analýzy v LLVM frameworku.
This thesis is dedicated to the problem of alias analysis and possibilities of its improvement in the LLVM framework. The goal of this thesis is to improve the accuracy, which was achieved by extending the existing implementation of Andresen algorithm to be field sensitive. The terms related to alias analysis and algorithms of the alias analysis available in LLVM are explained. These algorithms are compared according to their base idea, features, and limitations. The implementation of the field sensitivity has been tested using compiler test suites. Its impact on program compilation speed and performance has been analyzed. The measured results show an increase in the accuracy of alias analysis in the LLVM framework.
Description
Citation
BOLVANSKÝ, D. Alias analýza v překladači jazyka C [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Výsledky alias analýzy obsahují i kategorie: partial alias responses a must alias responses. Proč se ve výsledcích neuvažují?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO