Zvýšení pružnosti zážehového závodního motoru přeplňováním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o problematice přeplňování závodních motorů. Cílem práce je vytvořit návrhový výpočet pro volbu vhodného turbodmychadla pro daný motor. V tomto případě jednoválcový motor do vozu Formule Student. Dále je v práci uveden postup pro sestavení matematického modelu tohoto motoru v programu Lotus Engine Simulation. Tento model slouží k doladění regulace plnicího tlaku. V programu je toto řešeno pomocí obtokového ventilu turbíny. Výstupem z této simulace je návrh hodnot plnicího tlaku, délky potrubí atd. pro co nejlepší vlastnosti motoru. Hodnoty jsou voleny s ohledem na konstrukci a technická řešení daného motoru. V závěru jsou shrnuty poznatky ze všech provedených simulací a také zpracované výsledky.
Aim of this diploma thesis is the turbocharger design calculation for single cylinder SI engine for Formula Student. This thesis includes a mathematical model of the engine, which is created in the Lotus Engine Simulation. This model applies for tuning the regulation of turbocharger charging pressure. Lotus uses the turbine waste gate valve for this regulation. The results of the simulation are the charging pressure,lengths of the intake manifold and etc. These parameters ensure the optimal engine qualities. The knowlege and results of the simulations are summarized at the conclusion.
Description
Citation
DOLÁK, J. Zvýšení pružnosti zážehového závodního motoru přeplňováním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Beroun, CSc. (místopředseda) Ing. Zdeněk Hinner (člen) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO