Vzdálená konfigurace P4 zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Administrace rozsáhlých sítí z centrálního uzlu nezávisle na API poskytovaných výrobci síťových prvků je dnes stále ještě nevyřešený problém. K její praktické realizaci velice přispěl koncept SDN, který byl implementován mimo jiné protokolem OpenFlow. V současné době se rozšiřuje jazyk P4, umožňující přesně popsat proces zpracování paketů v síťovém prvku a disponující unifikovaným konfiguračním řešením známým jako P4 Runtime. Sdružení CESNET je jednou ze skupin, které v rámci svého výzkumu začínají podporovat P4, a to v rámci síťových karet Combo. V rámci této práce bylo navrženo a realizováno rozšířené API umožňující konfiguraci flow tabulek za běhu zařízení. Toto API bylo následně využito pro implementaci základní podpory karet Combo v P4 Runtime.
Administration of a large network from a central node with a vendor independent API is quite important issue these days. The concept of SDN was truly helpful with realization of the solution, namely in the form of the OpenFlow protocol. Nowadays, a P4 language is gaining momentum, primarily thanks to its ability to describe whole packet processing pipeline and also for the P4 Runtime, solution to the distributed network configuration. CESNET association is one of the research groups starting to support P4 in their network cards beloging to the Combo series. In this work, an API was designed for these cards, aimed at the dynamic flow table configuration. This API was used for implementation of a basic support of the Combo cards in the P4 Runtime.
Description
Citation
NERUDA, J. Vzdálená konfigurace P4 zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Václav Šátek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Stručně popište kroky, které se provedou v rámci jednotlivých vrstev konfiguračního řetězce v případě přidání, respektive smazání, pravidla směrovací tabulky prostřednictvím webového rozhraní vytvořené demonstrační aplikace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO