Rozšíření nástroje audit2allow pro poskytování více omezujících řešení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalářská práce rozebírá roli nástroje audit2allow při řešení zamítnutí přístupu systémem Security-Enhanced Linux a navrhuje rozšíření nástroje tak, aby uživateli poskytoval více omezující a bezpečnější řešení. Jsou představeny základní koncepty systému SELinux a jeho bezpečnostní politiky. Jsou rozebrány situace, kdy nástroj audit2allow poskytuje řešení, která jsou neefektivní a potenciálně nebezpečná. V rámci práce byla implementována podpora pro generování pravidel udělující rozšířená oprávnění. Rovněž byla implementována základní podpora pro kontrolu bezpečnostního kontextu souborů. Práce popisuje implementační detaily a testování obou rozšíření nástroje audit2allow.
The thesis analyzes the role of the audit2allow utility in troubleshooting Security-Enhanced Linux denials and proposes extensions that will provide more restrictive and more secure solutions to the user. Basic concepts of SELinux and SELinux security policy are explained. Situations when audit2allow provides ineffective and insecure solutions are analyzed. Support for generating extended permission access vector rules was implemented. Basic support for checking security labels of files was implemented. Implementation details and testing of both extensions to the audit2allow utility are described.
Description
Citation
ŽÁRSKÝ, J. Rozšíření nástroje audit2allow pro poskytování více omezujících řešení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO