Možnosti stanovení mykotoxinů v ječmeni a sladu
Analysis of mycotoxins in barley and malt

Autor
Vedoucí práce
Běláková, SylvieOponent
Obruča, StanislavKlasifikace
CAltmetrics
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mykotoxinů obsažených v obilovinách, zvláště v ječmeni a sladu. Teoretická část shrnuje poznatky o mykotoxinech a jejich výskytu. Jsou zde rozebírány možnosti stanovení mykotoxinů. V experimentální části byla optimalizována metoda extrakce deoxynivalenolu na ultrazvuku. Ke stanovení deoxynivalenolu byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostním detektorem (HPLC – MS/MS). Tato metoda byla využita ke stanovení obsahu deoxynivalenolu v ječmeni a z něj vyrobeného sladu. Bakalářská práce byla realizována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a. s. v Brně. This bachelor´s thesis deals with the mycotoxines present in cereals, especially in barley and malt. Teoretical part summarizes the knowledge of mycotoxines and their occurrence. The possibilities of mycotoxines determination are held forth in this thesis. In the experimental part an ultrasonic extraction metod of deoxynivalenol was optimized. For the deoxynivalenol determination was used a method of high-performance liquid chromatography with a mass detector (HPLC – MS/MS). This method was used for deoxynivalenol determination in barley and malt produced from this barley. The bachelor´s thesis was implemented in the Research Institute of Brewing and Malting, Plc. in Brno.
Klíčová slova
Mykotoxiny, trichotheceny, HPLC, HPLC – MS/MS, ječmen, slad., Mycotoxins, trichothecenes, HPLC, HPLC – MS/MS, barley, malt.Jazyk
čeština (Czech)Studijní obor
BiotechnologieSložení komise
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)Termín obhajoby
2009-06-23Průběh obhajoby
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Šimko: Proč Vám v závislosti na čase klesá množství mykotoxinů? doc. Márová: Zachytávají kolonky ionty selektivně. Komerčně je větší zájem o analýzu ječmene nebo sladu?Výsledek obhajoby
práce byla úspěšně obhájenaTrvalý odkaz
http://hdl.handle.net/11012/8633Zdrojový dokument
ČUTA, R. Možnosti stanovení mykotoxinů v ječmeni a sladu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.Kolekce
- 2009 [149]