Možnosti stanovení mykotoxinů v ječmeni a sladu
Analysis of mycotoxins in barley and malt
Автор
Advisor
Běláková, SylvieReferee
Obruča, StanislavGrade
CAltmetrics
Metadata
Показать полную информациюАннотации
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mykotoxinů obsažených v obilovinách, zvláště v ječmeni a sladu. Teoretická část shrnuje poznatky o mykotoxinech a jejich výskytu. Jsou zde rozebírány možnosti stanovení mykotoxinů. V experimentální části byla optimalizována metoda extrakce deoxynivalenolu na ultrazvuku. Ke stanovení deoxynivalenolu byla použita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostním detektorem (HPLC – MS/MS). Tato metoda byla využita ke stanovení obsahu deoxynivalenolu v ječmeni a z něj vyrobeného sladu. Bakalářská práce byla realizována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a. s. v Brně. This bachelor´s thesis deals with the mycotoxines present in cereals, especially in barley and malt. Teoretical part summarizes the knowledge of mycotoxines and their occurrence. The possibilities of mycotoxines determination are held forth in this thesis. In the experimental part an ultrasonic extraction metod of deoxynivalenol was optimized. For the deoxynivalenol determination was used a method of high-performance liquid chromatography with a mass detector (HPLC – MS/MS). This method was used for deoxynivalenol determination in barley and malt produced from this barley. The bachelor´s thesis was implemented in the Research Institute of Brewing and Malting, Plc. in Brno.
Keywords
Mykotoxiny, trichotheceny, HPLC, HPLC – MS/MS, ječmen, slad., Mycotoxins, trichothecenes, HPLC, HPLC – MS/MS, barley, malt.Language
čeština (Czech)Study brunch
BiotechnologieComposition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)Date of defence
2009-06-23Process of defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Šimko: Proč Vám v závislosti na čase klesá množství mykotoxinů? doc. Márová: Zachytávají kolonky ionty selektivně. Komerčně je větší zájem o analýzu ječmene nebo sladu?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaSource
ČUTA, R. Možnosti stanovení mykotoxinů v ječmeni a sladu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.Collections
- 2009 [149]