Modelování bezdrátového přenosového kanálu v simulačním prostředí OPNET Modeler

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá modelováním bezdrátového přenosu v simulačním prostředí OPNET Modeler. V teoretické části je popsána samotná podstata šíření signálu prostřednictvím elektromagnetického vlnění včetně vlivů prostředí, které na šíření působí. Tyto vlivy ovlivňují popsané parametry přenášeného signálu, které charakterizují jeho kvalitu. Dále je v teoretické části popsáno prostředí OPNET Modeler umožňující bezdrátový přenos navrhnout a prostřednictvím simulace ověřit jeho funkčnost a získat jeho parametry. Samotný přenos signálu od vysílače k přijímači je rozdělen na samostatné kroky, které jsou detailně popsány s ohledem na implementaci ve výše uvedeném prostředí. V praktické časti je nakonfigurován základní model bezdrátové sítě a provedena série simulací s různými variantami běžně nastavitelných základních parametrů přenosu jako jsou modulace signálu, typ antény a topologie sítě. Dále je pozornost zaměřena na samostatné kroky přenosu, filosofii jejich spolupráce založenou na sdílení informací prostřednictvím datových jednotek zvaných TDA a jejich realizaci ve zdrojovém kódu jazyka C++ formou tzv. modelů přenosu. Na základě těchto poznatků je nad rámec předem definovaných TDA vytvořen nový uživatelský TDA a prostřednictvím simulace je ověřena jeho správná implementace v rámci přenosu paketů. Hodnoty vybraných TDA včetně uživatelských TDA jsou pomocí příkazů jazyka C++ vypsány do okna simulační konzole. Získané výsledky simulací jsou na závěr analyzovány a zdokumentovány. Zdrojové kódy jsou k dispozici v přílohách diplomové práce.
This diploma thesis deals with modeling wireless transmission in simulation environment OPNET Modeler. In theoretical part, there is described the very substance of spreading the signal via electromagnetic wave including impact of the surroundings that affects the spreading. These impacts have an influence on described selected parameters of wireless transmission of the signal characterizing its quality. Furthermore, there is described the OPNET Modeler setting, which allows designing the wireless transmission and by means of simulation verifies its functionality and acquires it is parameters. The transmission of the signal from transmitter to receiver itself is divided to individual steps, which are described in detail considering the implementation in aforementioned environment. In practical part, there is configured the basic model of wireless network and also executed series of simulations with different variants of commonly adjustable basic parameters of the transmission, as signal modulation, antenna types and network topology. Additionally, attention is turned to the stages of transmission itself, philosophy of their cooperation based on sharing the information via data units called TDA and their implementation in source code of the C++ language called transmission models. Based on these foundations is beyond beforehand defined created new user TDA and by means of simulation verified its correct implementation within packet switching. Values of the selected including user TDA are written in the window of simulation console with the help of the C++ language. Acquired results of the simulations are analyzed and documented in the conclusion. Source codes are available in the diploma thesis appendix.
Description
Citation
SPIGLAZOVA, S. Modelování bezdrátového přenosového kanálu v simulačním prostředí OPNET Modeler [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Grepl (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Jaké znáte další typy základních antén používající se v bezdrátových přenosech? Kolik zdrojového kódu bylo v rámci diplomové práce skutečně vytvořeno? Proč se na Obr. 4.29 vyskytují dvě maxima při použití všesměrové antény?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO