Postranní kanály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou postranních kanálů, šifrovacího algoritmu AES a využití neuronových sítí za účelem získání šifrovacího klíče. První část této práce se zaměřuje na základy kryptografie a útoky na kryptografický modul. Druhá část pak na útok elektromagnetickým postranním kanálem na mikroprocesor PIC16F84A s implementovaným algoritmem AES. V této části se tato diplomová práce snaží analyzovat průběhy elektromagnetické emise operace S-Box v algoritmu AES, najít v nich citlivé informace a za pomocí neuronových sítí určit tajný klíč algoritmu AES. Na závěr jsou popsány zdrojové kódy softwaru pro určení šifrovacího klíče, shrnuty výsledky a probrány metody, jak se útoku elektromagnetickým postranním kanálem bránit.
This Master Thesis deals with the side channels, AES encryption algorithm and the use of neural networks to obtain the encryption key. The first part of this work is focused on the basics of cryptography and attacks on cryptographic module. The second part is focused on electromagnetic side channel attack on PIC16F84A microcontroller with embedded AES algorithm. In this section, the Master Thesis tries to analyze electromagnetic emissions of operation S-Box in AES algorithm and try to find sensitive information to use neural network identify encryption key of the AES algorithm. In conclusion is described the software source code to determine the encryption key, summarized results and discussed ways to defend against electromagnetic side channel attack.
Description
Citation
KOLAŘÍK, J. Postranní kanály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Vaněk, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
V kapitole 8 popisujete způsoby obrany proti postranním kanálům. Jaká metoda obrany by byla nejvhodnější proti útoku, který jste vy aplikoval?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO