Rozpoznávání emoční stavů na základě řečového záznamu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomového projektu je nalézt metodu, jejímž prostřednictvím bude možné provést klasifikaci vybraných emocí z promluvy. V úvodu se práce zabývá popisem částí lidského těla vytvářejících hlas a jejich fungováním. Dále se text věnuje problematice zpracování lidského hlasu do digitální formy. Velká pozornost je věnována parametrům řečového signálu s důrazem na popis příznaků sloužících k určení vybraných emocí. Práce se zabývá rozpoznáním emocí a popisem některých z nich. Hlavní část práce spočívá v hledání optimální metody pro redukci segmentálních a suprasegmentálních příznaků řečové promluvy. Výsledků práce bylo dosaženo porovnáním úspěšnosti klasifikace vybraných emocí při použití více metod a porovnání jejich výsledků. Nejdůležitějším kritériem při posuzování výsledků byla redukce parametrů řečového signálu, vycházející z dosavadního výzkumu v dané oblasti.
The aim of the diploma project is to find a method through which it will be possibleto classify the selected emotion from speech. At the beginning of the work deals with the description of the human body and their voice-generating operation. Furthermore, the text deals with the problem of the human voice into digital form.Great attention is paid to the parameters of the speech signal with an emphasis on describing the symptoms to help the selected emotion. The work deals with therecognition of emotions and a description of some of them. The main part is finding the best methods to reduce symptoms of segmental and suprasegmental speech utterances. The results of success was achieved by comparing the classification of selected emotions when using multiple methods and compare their results. The most important criterion in assessing the results ofthe reduction parameters of the speech signal, based on previous research in this area.
Description
Citation
LNĚNIČKA, J. Rozpoznávání emoční stavů na základě řečového záznamu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (místopředseda) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Jak přesně probíhaly poslechové testy pro subjektivní hodnocení emocí a co Vám umožnilo zanedbat faktor věku vybraných posluchačů při vyhodnocování celého experimentu? Které faktory ovlivňující tvorbu řeči jsou podle Vás nezávislé na hlasovém ústrojí? Jaký satistický význam mají hodnoty vynášené do grafu na obr. 6.7 a proč jste v tomto případě volil jinou sadu parametrů než např. v obr. 5.1 až 5.3?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO