ARC oscilátor s bloky s řiditelným parametrem

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci diplomové práce je provedeno srovnání různých zapojení ARC oscilátorů s ohledem na velikost jejich harmonického zkreslení. Je rozebráno zapojení jednotlivých bloků oscilátoru. Pozornost je věnována výběru a návrhu vhodného ARC filtru a možnostem jeho přeladění. Rovněž je pojednáno o možnostech stabilizace amplitudy kmitů, přičemž jsou uvedena různá zapojení řízených zesilovačů a obvodů pro řízení jejich zesílení. V další části je proveden návrh a simulace ARC oscilátoru. Simulacemi bylo zjištěno, že oscilátor je možno přeladit v kmitočtovém pásmu 100 Hz až 20 kHz s harmonickým zkreslením menším než 1%. V závěru diplomové práce je popsána realizace navrženého zapojení a jsou zde uvedeny výsledky změřených parametrů oscilátoru.
Within the master’s thesis there is comparison of different structures of ARC oscillators with respect to their harmonic distortion. Individual blocks of oscillator are analyzed. Attention is paid to choosing and design of suitable ARC filter structure and possibilities of its tuning. Also possibilities of stabilization of amplitude are analyzed. Different types of controlled amplifiers and circuits for controlling of their amplification are discussed. Next captures are focused to designing and simulation of the ARC oscillator. The oscillator can be tuned in the frequency range from 100 Hz to 20 kHz with harmonic distortion smaller than 1%. At the end of the thesis, practical realization of the proposed circuit is described. Also results of the measurement of parameters of the oscillator are given.
Description
Citation
BOŘECKÝ, T. ARC oscilátor s bloky s řiditelným parametrem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Dostál, DrSc. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO