Digitálně řízený rezistor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem řídících obvodů pro ovládání digitálních potenciometrů a jejich aplikací v analogových systémech. Digitální potenciometry jsou rezistory se třemi vývod, kde prostřední je proveden jako nastavitelný. Digitální potenciometry umožňují řídit součástky jako jsou logické členy, obvody LED a LCD, analogové přepínače a další. Řízení výše uvedených součástek je možné přes I2C, což je dvojvodičová sériová sběrnice od firmy Philips. Digitální potenciometry jsou použity k řízení charakteristické frekvence a činitele jakosti v univerzálním filtru a k řízení charakteristické frekvence v pasivním filtru. Oba filtry jsou simulovány v programu PSpice a porovnány s výsledky měření. Dalšími součástmi diplomové práce jsou počítačový program a vzorový protokol o měření.
This master´s thesis deals with the design of the control circuits for digital potentiometers and their application in analog systems. Digital potentiometers are three-terminal resistors with an adjustable center connection. The digital potentiomneters enable to drive logic gates, LED drivers, LCD drivers, analog switches etc. Controlling of these mentioned devices is possible by the I2C 2- wire serial bus (invented by Philips). The digital potentiometers are used to control of the primary parameters like cut-off frequency and quality factor in the state variable filter and cut-off frequency in a passive filter. Both filters are simulated in PSpice and then compared with the measured results. Next parts of this master's thesis are a computer program and a exemplary protocol.
Description
Citation
SEDLÁŘ, P. Digitálně řízený rezistor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Dostál, DrSc. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO