Stroj pro hydroforming trubek z neželezných kovů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou netradiční technologie tváření vysokotlakou kapalinou – hydroforming. Jsou rozebrány faktory mající vliv na průběh tvářecího procesu a jejich vhodné řešení při konstrukci stroje. Je proveden rozbor stavu a možností technologie hydroformingu trubek v současnosti. Cílem práce je navrhnout nový stroj pro hydroforming trubek s využitím při výrobě rámů jízdních kol. Stroj má být určen pro výrobu sérií do 1000 kusů. Na základě výpočtů a rozboru technologie je vybráno nejvhodnější řešení konstrukce. Navržený stroj je modulární koncepce s multiplikací tlaku tvářecí kapaliny přímo v dutině tvářeného dílu. Nevyužívá vysokotlakého čerpadla tvářecí kapaliny, používaného u běžných strojů pro hydroforming trubek. Tím je dosaženo snížení pořizovacích nákladů na stroj a cíl práce je splněn.
Master`s thesis deals with unusual high-pressure-fluid forming technology – hydroforming. There are discussed factors, which are affecting forming process, and there are made conclusion of it for machine design process. There is also made an evaluation of tube hydroforming technology in nowadays. The objective of thesis is to design new forming machine for tube hydroforming and for use in bicycle frames design. The machine is to be determined for manufacturing series up to 1000 pieces. Based on calculations and discussion of hydroforming technology, the best design solution is chosen. Machine is designed as modular conception with pressure multiplication of forming fluid right in die cavity. There is no need to use high pressure pump for forming fluid, used in common machines for tube hydroforming. This leads to cost reduction and so the objective of thesis is accomplished.
Description
Citation
OCELÍK, J. Stroj pro hydroforming trubek z neželezných kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. (předseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (místopředseda) doc. Ing. Viera Poppeová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO