Ověření statistické věrohodnosti výsledků simulací v prostředí OPNET Modeler

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřená na ověření statistické věrohodnosti výsledků simulací v prostředí OPNET Modeler. Jako teoretický úvod do problematiky je na začátku uvedeno stručné seznámení s OPNET Modeler. Dále jsou popsány základní pojmy matematické statistiky, typy dat a některé základní statistické charakteristiky. V rámci projektu byl vytvořen model LAN sítě, byly nastaveny 3 různé typy provozu a několik sledovaných statistik. V práci jsou uvedena nastavení modelu, nastavení parametrů spuštění více běhů simulací, nastavení výběru statistik a možnosti zobrazení výsledných statistik. Popis možnosti zobrazení výsledných statistik je doplněn ukázkovými charakteristikami. Vytvořený model byl dále rozšiřován a modifikován. Byly přidány další síťové služby, byl změněn počet uzlů a čas trvání simulace. Výsledky analýzy původního scénáře jsou porovnány s výsledky modifikovaných scénářů a byly zpracovány do tabulek. V závěru práce jsou zpracovány dosažené výsledky a je napsáno doporučení pro způsob a formu zobrazení základních statistik a doporučení na počet běhů simulace potřebných pro získání věrohodných výsledků.
Project is focused to verify the credibility of the results of statistical simulation in the surround of OPNET Modeler. At the beginning of the project is a short introduction to the problematic of OPNET Modeler. It describes the basic concepts of mathematical statistics, data types and some basic statistical charakteristics. In the project was created model of LAN network, were set up three different types of runs and several monitored statistics. In this project are listed setting of the model, startup parameters of some runtime simulations, prefered variety of statistics and the possibility to display final results of statistics. Description of options displaying final results of statistics is supplemented by model characteristics. Created model was further extended and modified. Have been added network services, has changed the number of nodes and the duration of the simulation. Results of analysis of the original scenario are compared to the results of a modified scenario, which are scheduled. At the end of this project are obtained result, recommended way and form of displaying basic statistics and advice on the number of simulation runs needed to obtain reliable results.
Description
Citation
FÖRDŐS, A. Ověření statistické věrohodnosti výsledků simulací v prostředí OPNET Modeler [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Ľubomír Mráz (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Lze statistickou věrohodnost výsledků ověřit i v případě jiných simulačních nástrojů (např. ns2/ns3)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO