Zabezpečený přístup k informačnímu panelu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá zabezpečeným přístupem k informačnímu panelu, která řeší metody komunikace informačních panelů s řídící jednotkou. Jsou zde popsána komunikační rozhraní. Práce je zaměřena především na komunikační protokoly a metody zabezpečení přenosu zobrazovaných informací. Práce se zabývá protokolem Diffie-Hellman, který je podrobně rozebrán. Je zde vysvětlena podstata útoku „Man in the middle“ na protokol Diffie-Hellman. Způsob obrany proti útoku „Man in the middle“ použitím digitálního podpisu v protokolu Diffie-Hellman po nezabezpečeném komunikačním kanálu. V závěru je navrhnuta koncepce modulu pro zabezpečenou komunikaci mezi zobrazovacím panelem a řídícím terminálem. Podrobně jsou popsány tři navržené simulace v programu.
My Thesis deals with secure access to the information panel, which deals with methods of communication of information panels with control unit. There are described the communication interface. The Thesis is focused mainly on communication protocols and security methods of transmission of information. The Thesis deals with the Diffie-Hellman Protocol, which is detailed discussed. There is explained the nature of the attack, the „Man in the middle“ on the Diffie-Hellman Protocol. A method of defense against attack by the „Man in the middle“ by using a digital signature in the Diffie-Hellman Protocol over an unsecured communication channel. In conclusion, the concept is designed for secure communications between the display panel and the control Terminal. There are described in detail the three proposed simulation in the programme.
Description
Citation
PROCHÁZKA, J. Zabezpečený přístup k informačnímu panelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Němec, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Jaké délky parametrů v bitech u RSA a DH protokolu doporučujete použít, pokud koncepce bude nasazena do reálného provozu? Jaký kryptografický prostředek či kryptosystém by byl nasazen na šifrování přenášených dat? Upřesněte i délku (v bitech) zpracovávaných bloků a tajného šifrovacího klíče.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO