Detekce objektů v obraze s pomocí Haarových příznaků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá detekcí objektů v obraze s použitím Haarových příznaků a algoritmu AdaBoost. V textu jsou popsány metody trénování a testování objektového detektoru. Hlavní přínos práce spočívá ve vytvoření objektového detektoru v programovacím jazyce Java. Vytvořené algoritmy byly integrovány jako rozšíření programu RapidMiner, který patří celosvětově mezi nejznámější a nejpoužívanější programy pro dolování informací z báze dat. Dále byly vytvořeny návody pro použití vytvořených operátorů a několik vzorových příkladů spustitelných v programu RapidMiner. Funkčnost objektového detektoru byla ověřena na vybraných zdravotnických snímcích.
This thesis deals with the image object detection using Haar--like features and AdaBoost algorithm. The text describes methods how to train and test an object detector. The main contributon of this thesis consists in creation image object detector in Java programming language. Created algorithms were integrated as plugin into the RapidMiner tool, which is widely used and known worldwide as tool for data mining. The thesis contains the instructions for created operators and few exaples for executing in RapidMiner tool. The functionality of image object detector was demonstrated on selected medical images.
Description
Citation
MAŠEK, J. Detekce objektů v obraze s pomocí Haarových příznaků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Vít Daněček (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Uveďte, o kolik se urychlí výpočet, když jsou použity genetické algoritmy pro optimalizaci počtu a struktury kaskády klasifikátorů a nastavení prahů při detekci? Vysvětlete pojmy slabý a silný klasifikátor.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO