Syntéza aluminátosilikátových systémů na bázi geopolymerů orientovaná na využívání sekundárních surovin

Abstract
Produkty na bázi hydratace portladského cementu jsou nejběžnějšími stavebními materiály. Nicméně je velmi dobře známo, že produkce cementu nejen spotřebovává významné množství přírodních zdrojů a energie, ale také dochází k uvolnění značného množství oxidu uhličitého (CO2) do atmosféry. Cílem této práce je vyvinout nový materiál podobný materiálu na bázi hydratovaného cementu, který je méně energeticky náročný a navíc šetrný k životnímu prostředí. Tato práce prezentuje přípravu, složení a vlastnosti anorganického aluminosilikátového polymeru, nazvaného geopolymer, vyvinutého z vysokopecní strusky a popílku aktivovaného hydroxidem sodným a cementářskými odprašky. Studium mikrostruktury je založeno na metodách SEM-EDX-WDX, TG-DTA-EGA a XRD.
Portland cement-based products are the most commonly used building materials. However, it is well known that the production of OPC not only consumes a significant amount of natural resources and energy but also releases high quantity of carbon dioxide (CO2) to the atmosphere. Purpose of this work is to develop new cementitious material similar to Portland cement-based concrete, which is convenient in terms of energy and is environmental-friendly at once. This work presents preparation, composition and properties of inorganic aluminosilicate polymer, called geopolymer, synthesized from blast furnace slag and fly ash, activated by sodium hydroxide and cement kiln dust. Study of the microstructure was based on SEM-EDX-WDX, TG-DTA-EGA and XRD analysis.
Description
Citation
KALINA, L. Syntéza aluminátosilikátových systémů na bázi geopolymerů orientovaná na využívání sekundárních surovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc. (předseda) prof. RNDr. Pavla Rovnaníková, CSc., oponent (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. Ing. Ján Majling, CSc. (člen) doc. Ing. Václava Tomková (člen) doc. RNDr. František Škvára, DrSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2011-12-12
Defence
Předseda komise představil doktoranda Ing. Kalinu, pohovořil o jeho publikacích v impaktovaných časopisech, o účastech na konferencích a předal mu slovo. Poté doktorand přednesl powerpointovou prezentaci své dizeratční práce s názvem Syntéza aluminátosilikátových systémů na bázi geopolymerů orientovaná na využívání sekundárních surovin. Poté byl přečten posudek prof. Rovnaníkové, která byla přítomna obhajobě. Posudek byl doporučující, ačkoliv obsahoval řadu kritických připomínek jednak k obsahu a také k formální úpravě práce . Posudek dále obsahoval řadu dotazů, na které doktorand odpověděl. Dále předseda komise přečetl posudek nepřítomného doc. Škváry. I tento posudek byl doporučující a obsahoval několik připomínek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO