• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2009
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2009
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Možnosti stanovení aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého

The possibilities of the assessment of aroma active compounds in elderberry juice

Thumbnail
View/Open
review_19044.html (7.616Kb)
final-thesis.pdf (1.129Mb)
Author
Kolibačová, Silvie
Advisor
Vítová, Eva
Referee
Vránová, Dana
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato bakalářská práce je literární rešerší, která pojednává o charakteristice bezu černého, jeho výskytu, druzích a možnostech využití především v lékařství a potravinářství. V další části je popsána výroba ovocných šťáv a metody stanovení aromatických látek v bezové šťávě, které byly vybrány pro budoucí měření. Jedná se o metodu solid phase microextraction (SPME) a plynovou chromatografii (GC). V literatuře je uvedeno téměř sto různých těkavých látek, které se nacházejí v různých kulturách bezu a jejich množství a přítomnost jsou závislé nejen na dané kultuře, ale také na ročním období, prostředí, ve kterém se bez nachází, či na metodě, která byla použita pro extrakci a stanovení aromatických sloučenin.
 
This bachelor thesis is a literature research, which deals with the characteristics of black elderberry, its occurrence, types and how to use it particularly in medicine and food industry. The next section describes the production of fruit juices and methodologies for the determination of aromatic compounds in elderflower juice, which were selected for future measurements. This is the method solid phase microextraction (SPME) and gas chromatography (GC). Almost a hundred different volatile compounds are given in the literature, which are located in different cultures of elderberry and their presence and quantity are dependent not only on the culture, but also on the season, the environment and the method that was used for extraction and determination of aromatic compounds.
 
Keywords
aromatické látky, bez černý, SPME-GC, aroma compounds, elder-berries, SPME-GC
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Biotechnologie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of defence
2009-06-24
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Šimko: Biologicky aktivní látky až tak neovlivňují organoleptické vlastnosti. doc. Márová: Setkala jste se s detekčními limity olfaktometrie? doc. Rittich: Jsou marmelády z černého bezu bezpečné?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/9619
Source
KOLIBAČOVÁ, S. Možnosti stanovení aromaticky aktivních látek ve šťávě z bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Collections
  • 2009 [149]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV