Optimalizace vibračního mikrogenerátoru.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce ukazuje jakým způsobem je možné vyrábět nízkou energii potřebnou pro napájení senzorů. Tyto generátory jsou použity jako lokální zdroje pracující na vibračním principu. K získání potřebné energie je využito mechanických vibrací, jež se vyskytují v pohybujících se strojích, v přírodě a pod. Dále demonstruje fyzikální principy a analýzy. Práce je směřována k řešení mechatronického obvodu, konkrétně mikrogenerátoru. Mechatronický obvod se skládá z elektrické části a mechanické části, kde společné řešení soustavy rovnic vede k správnému návrhu řešení. Uvedené analýzy jsou důležité pro využití optimalizačních metod umělé inteligence. Optimalizační metody jsou použity na optimální řešení návrhu mikrogenerátoru. Pro zjištění dynamičnosti soustavy byl využit program Simulink (součást MATLABu), generátor je řešen pro f = 17Hz se zrychlením yam = 0,1g [ms-2]. Pro optimalizaci byl zvolen optimalizační algoritmus SOMA – Všichni k jednomu.
The article describes how to produce energy necessary for sensor supply. These generators are used as a local source operating on vibratory principle. Mechanical vibrations that occur in moving machines, in nature etc. are used in order to gain required energy. So are kinesis principles and analysis employed in some of the avaible generators. It also contains patent and literary background research. Work is oriented to solving mechatronic perimeter, in the concrete micro - generator. Mechatronic perimeter piles from seat power control parts and mechanical parts, where common solving equation system leads to correct solving. Mentioned analyses be of consequence for usage optimization methods artificial intelligence. Optimization method are used on optimum solving proposal micro - generator. To inquest dynamism system was used program Simulink (part of MATLAB), generator is buckthorn for f = 17 [Hz] acceleration yam = 0,5g [ms-2]. As a algorithm is used SOMA – All to one.
Description
Citation
KURFŰRST, J. Optimalizace vibračního mikrogenerátoru. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Voženílek, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) Ing. Tomáš Nepustil (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma: Optimalizace vibračního mikrogenerátoru. Popsal základní konstrukční uspořádání mikrogenerátorů. Shrnul optimalizační parametry použité při řešení diplomové práce. Popsal uživatelské prostředí vytvořeného programu. Popsal použitou optimalizační metodu a zhodnotil výsledky výpočtu. Student odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO