Analýza vlastností provozních kapalin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předložená práce se zabývá měřením dynamické viskozity, hustoty a indexu lomu kapalin používaných v potravinářském průmyslu. Dále jsou v teorii popsány matematické a fyzikální principy měření těchto veličin. Proběhla analýza současného stavu v oblasti výzkumu a trendů v používání těchto měření v potravinářském průmyslu. V experimentální části byly připraveny vzorky s různou koncentrací ethanolu v destilované vodě a proběhlo měření vybraných materiálových veličin v širokém teplotním rozsahu. Následně byly sestaveny referenční křivky dynamické viskozity. V závěru je diskutováno možné použití metody jako diagnostického nástroje stanovení koncentrace látky ve vybraných kapalinách.
This diploma thesis is focused on introducing the mathematical and physical fundamentals of viskosity, density and refractive index of liquids and methods of its measurement. Based on available literatures specify review of areas in which the measurement of dynamic viscosity is used for evaluation the actual state of liquid materials. Discuss the possibility of using for example variables to determine the concentration of fat in milk and ethanol in alcoholic beverages. The sample of liquid to realize the practical measurements.
Description
Citation
CHROBÁK, J. Analýza vlastností provozních kapalin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) Ing. Bohuslav Res, CSc. (místopředseda) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Proč je velký rozptyl hodnot při vážení plunžru? Měřil jste teplotu v prostoru vah? Jaká je přesnost použitých vah? Proč se neznáme vrorky meněřil v celém teplotní rozsahu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO