Digitalizace trupu ultralehkého letounu pro technologii výroby přesných forem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá digitalizací trupu a tvorbou 3D modelu ultralehkého letounu s ohledem na budoucí využití dat pro konstrukci přesných forem trupu pro ruční vakuové laminování. Na základě rešerše je stanoven vhodný prostředek realizace a stanoveny postupy vedoucí k digitalizaci, včetně popisu zařízení a software použitých pro proces digitalizace. Cílem práce je aplikace dostupných metod digitalizace při tvorbě 3D modelu letounu a návrh výroby přesných forem.
This work describes digitalization and creation of ultralight aircraft 3D model in order to create accurate moulds for fuselage lamination. Right choice of technology is based on background research. Designed procedures are described in detail as well as used equipment, hardware and software. Objective of this project is application of available methods of digitalization to create 3D aircraft model and its usage for accurate mould design.
Description
Citation
VÉLE, F. Digitalizace trupu ultralehkého letounu pro technologii výroby přesných forem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Dotazy: 1. Při realizaci skenování bylo použito kombinace systémů TRITOP a ATOS. Proč byla zvolena právě tato kombinace a šlo by realizovat skenování pouze systémem ATOS? 2. Proč se při skenování používá kombinace kódovaných a nekódovaných bodů a jak byly body po modelu rozmístěny? 3. Jakým způsobem byl model připraven pro skenování? Jaké jsou vhodné podmínky pro skenování? 4. Jaký je výsledný efekt Vámi popsané technologie pro praxi? 5. Charakterizujte kompozitní materiály? Jaké mají kompozitní materiály vlastnosti? 6. Bylo by možné použít pro skenování laserový skener? Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO